Ontvang onze heerlijke nieuwtjes!

Lees onze privacy- & cookieverklaring om te zien hoe wij omgaan met je gegevens!

Bedankt voor het inschrijven. Je ontvangt een mailtje met een link om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Check dan je spamfolder.
Palladio staff3

ONS

VERHAAL

Het verhaal achter ons Italiaans restaurant

La Svolta del Palladio

In 1987 openden de deuren van restaurant Palladio zich. Er waren toen maar enkele Italiaanse restaurants in Amsterdam. De muren van het restaurant aan de Elandsgracht in Amsterdam waren toen al een eeuw oud. Het was de Italiaan Umberto Bisignano die als enige iets wist over horeca en ons op weg hielp. Wij waren gewoon een stel improviseurs, maar met het hart op de goede plek. 

Dertig jaar restaurant Palladio

Dertig jaar is een lange tijd. Zo lang dat je onvermijdelijk beren en wolven op je pad tegenkomt en dat gebeurde dan ook, uiteraard vooral tijdens de beginjaren. 

Deze plek heeft altijd veel voor ons betekend en doet dat nog steeds. Eerlijkheidshalve moeten we erbij vermelden dat onze wil om te werken niet altijd overeenkwam met dat wat nodig was. In plaats van ons als een goed Italiaans Restaurant in Amsterdam te gedragen, waren we eerder Italianen met oh ja, een restaurant in Amsterdam. Als je begrijpt wat ik bedoel.

Ommekeer van Palladio

Er waren natuurlijk de onvermijdelijke ups en downs, en ik geloof dat we een paar keer bijna de deuren moesten sluiten. Maar we bleven doorgaan en onze ideeën hielden ons samen. Zo zagen we na een aantal jaar dat er iets unieks was ontstaan. Onze gasten verlieten ons restaurant met een glimlach op hun gezicht!

Een verhaal dat we graag in het bijzonder met je willen delen, gaat over datgene wat we in Palladio "La Svolta del Palladio" noemen oftewel de "Ommekeer van Palladio".

De allerbeste keuken van Amsterdam

Dat verhaal gaat als volgt: We hadden net onze achttiende verjaardag gevierd en gingen door één van de moeilijkste periodes van het restaurant. En toen, op een avond na de sluiting, vertelde onze chef-kok Vezio van destijds doodleuk dat zijn keuken de allerbeste van Amsterdam was. Ik fronsde mijn wenkbrauwen en zei tegen hem: 'Ok, dus jij bent de beste chef-kok in Amsterdam? Dan breng ik je datgene wat je in dat geval verdient: De lof van criticus Johannes van Dam!'

Johannes van Dam was een naam die zeer bekend was onder de Nederlandse restaurantshouders. Of kan ik beter bevreesd zeggen? Hij was namelijk een criticus die in een oogwenk over je lot kon beslissen. Hij had de macht om je restaurant te vernietigen of om je een fortuin te laten verdienen. En dat laatste, daar waren we nu wel klaar voor. Op een bijna wanhopige manier, desparaat op zoek naar betere tijden.

Maar restaurant Palladio stond helaas niet op de agenda van de heer Van Dam. Vermoedelijk had hij hooguit een klopje op het grote raam gegeven, terwijl hij op weg was naar één van onze meer fortuinlijke concurrenten.

Maar we gaven niet op en sterker nog, het werd onze missie. Wij wilden koste wat kost Johannes van Dam in ons restaurant zien te krijgen. En om daar in te slagen, bedachten we iets bijzonders.

Eten op een verhaal

Want in al die jaren dat het restaurant bestond, maakten we natuurlijk veel mee. En dat leverde vaak prachtige en absurde verhalen op. We besloten om al die verhalen te verzamelen en op onze placemats te printen. Precies in de lay-out van een Johannes van Dam-artikel en altijd met dezelfde, enorme kop: '18 jaar draaien we al zonder Johannes van Dam. En dat gaat ons prima af!'

Soms zaten klanten wat op hun stoel te schuifelen bij het afrekenen en begrepen we al snel dat we het verhaal op de placemat even moesten toelichten. Klanten begonnen te praten over onze verhalen, maar helaas zorgde dat er nog niet voor dat onze situatie er veel beter op werd.

Grappa! Grappa!

Tot op een dag een oude vriend bij het restaurant langskwam. William was zijn naam. Toen hij het verhaal op zijn placemat las, bulderde hij van het lachen. Johannes van Dam bleek een goede vriend van hem te zijn en hij was net van plan om hem de volgende dag te ontmoeten. Chef-kok Vezio bracht William meteen een grappa en even later bracht ik hem een tweede. William vroeg: "Weet je wel dat Johannes je zou kunnen ruïneren?". Ik kan mij nog goed herinneren hoe ik recht in de ogen van William keek en antwoordde: "Mijn vriend, heb je niet opgemerkt dat je de enige klant bent op deze zondagavond? En eigenlijk ben je niet eens een echte klant maar een vriend! Dus wat valt er nog te ruïneren?". We hebben er samen flink om gelachen en William leegde zijn glas.

Palladio chef side4

DAMIANO AMNESE

Chef

 

Host Palladio Italiaans restaurant Tina Sarsin

TINA SARSIN

Host / Owner

 

Michele Albo - Restaurant Palladio

MICHELE ALBO

Founder / Owner

 

Een 9 van Johannes van Dam

Toen gebeurde het. Johannes van Dam kwam eindelijk naar Palladio. En dus was het de beurt aan Vezio, die gelukkig de sterren van de hemel kookte. Palladio kreeg een goede 9 met een fraaie recentie in de krant "Het Parool".
En daarmee maakten we het verschil. Een aantal zomers lang was er nauwelijks de ruimte voor onszelf in het restaurant, zo druk was het!

Het verhaal van Palladio is sindsdien niet veel veranderd. Het verhaal wat wij dus benoemen als "La svolta del Palladio". Want het was die nacht dat we het ware gezicht van deze plek ontdekten. Een plek waar vrienden elkaar ontmoeten om goed te eten en samen verhalen te delen die nooit zullen eindigen.

Sinds die tijd zien we dat als onze standaard en staan we nog steeds sterk. Maar veranderingen zullen er altijd zijn. Zo verwijderden we onze bar en vernieuwden we de keuken, die nu veel groter is geworden dan 30 jaar geleden en ook veel mooier.

We werken nog steeds met dezelfde mensen als dertig jaar geleden: Douwe Walinga, onze wijnimporteur en Gerard, die onze machines soepel laat draaien. Mario die ons heerlijke originele Italiaanse producten levert, Maurizio, Antonio en nog vele anderen. Ook zien we onze kinderen opgroeien in het restaurant.

Restaurant Palladio is een plaats van vriendschap en liefde. Veel paren ontmoetten elkaar in het restaurant en hebben nu een mooie familie. Sommige van onze oud-collega's hebben nu een eigen restaurant, terwijl anderen inmiddels ergens anders werken. Wat zij ook doen, we zullen hen altijd herinneren en met liefde aan hen terugdenken.

Zo. Nu ken je het. Het verhaal van "La Svolta del Palladio"!

content slider bg1

UIT ETEN IN RESTAURANT PALLADIO

Restaurant Palladio, sinds 1987 gevestigd op de Elandsgracht, vlakbij de Prinsengracht, staat bekend om zijn traditionele Zuid-Italiaanse keuken. Al onze gerechten worden met zorg en liefde bereid, en dat proef je!
Wij werken uitsluitend met (dag)verse ingrediënten. Ontdek hoe eigentijds traditioneel kan smaken: van zelfgemaakte pasta en ravioli tot vitello tonnato en flan al cioccolato.

content slider bg1

DE LOCATIE

Unique experience for the tourists. Proina nibhel velit auctor aliquet. Aenean sollicit udine oremual biben dum auctor, nisi elit consequat ipsum, nec sagittis am sem nibhad elit. Duis sed odio sit amet nibvupususa amet uris. Morbi accumsan ipsum vitamec tellus bodio tincwa idunt auctor a ornare odio.